Вход А

Общи характеристики на сградата

Новопостроената сграда с административен адрес Бургас, ж.к. Меден рудник, блок 118 е проектирана като смесена жилищно – административна сграда с подземен паркинг. Разположена е в непосредствена близост до основни спирки на градския транспорт, училище и детска градина, спортна зала „Никола Станчев“, МБАЛ „Бургас мед“, супермаркет Билла.
Автор на проекта е архитект Анна Карагьозова от архитектурно – проектантско бюро на фирма „Кабано“.
Проектът е съобразен с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хора с увреждания, като е осигурен безпрепятствен достъп до обектите в сградата.

Сградата е изпълнена със смесена строителна система - скелетно-гредова и безгредова с неносещи външни и вътрешни тухлени стени. 

Външните стени са изградени с керамични тухли с дебелина 25 см, производство на австрийската фирма Wienerberger. Топлоизолацията на тухлените зидове е 10 см ЕРS, фасадна мрежа, шпаклована с лепило. Положена е силикатна мазилка Вебер. Фасадата на партера, както и стените пред всички асансьорни клетки, са  облицовани с  естествен камък травертин. На всички открити тераси е направена хидро и топлоизолация. Сградата е съобразена с най-високите изисквания за енергийна ефективност.     

Електрическата инсталация е изпълнена в гофрирани тръби с ПВА кабели. Структурното окабеляване на всеки апартамент включва осветление и контакти, електромер, апартаментно ел. табло, монтирани ключове и контакти; антенна инсталация за кабелна и сателитна телевизии и високоскоростен интернет до всяка стая. Изградена е звънчева домофонна и видеодомофонна система и видеонаблюдение. На всички балкони са  монтирани осветителни тела.

Водопроводната инсталация за топла, циркулационна и студена вода е изпълнена от полипропиленови укрепени и изолирани тръби. Вертикалните клонове са положени в монтажни шахти, а етажните разпределителни кутии са вкопани в стените. За всяко жилище са монтирани отделни водомери.

Покривът е частично плосък и частично наклонен в източната част. Покривното покритие, хидроизолацията и изолацията по стените  са изпълнени при спазване на критериите за най-висока енергийна ефективност.

В сградата работят два асансьора, произведени в Италия. Полезният товар на първия е 630 кг и е разчетен за 8 лица, вторият е с товароподемност 1000 кг за 13 лица. Скоростта, с която се движат, е 1 метър в секунда. Подът на кабината е с негорима, трудно износваща се, противоплъзгаща се настилка. Стените, вратите и парапетът са от инокс.  Осветлението е от LED луни, сигнализацията -  на всеки етаж. Повдигателният механизъм е разположен в горната част на асансьорната шахта. Управлението се осъществява от микропроцесор, събирателно, в двете посоки. Задвижването е безредукторно, с честотно управление. При липса или спиране на ел. захранване асансьорът се придвижва  автоматично до най-близката спирка и отваря вратите.

Асансьорите разполагат с аварийно осветление, GSM устройство за връзка на заседнал асансьор с аварийната служба, автоматично угасване на осветлението  в кабината и автоматично изключване, когато асансьорът не се използва, сензори за дим, противопожарен контрол, вентилатор и звукова сигнализация, гонг. В кабината има бутони за отваряне и затваряне на асансьора, авариен бутон, фото завеса, контрол на товара, индикатор за претоварване и  пълен товар, аларма за претоварване, огледало. На всеки етаж има бутониера, както и бутони с брайлова азбука.

Входните врати на всички апартаменти са блиндирани, с размери  90/197 см, фиксирана каса от 10 см и крило от 7 см, с фабрично поставено гумено уплътнение. Изработени са от метал и многослоен изолационен материал. Покритието на вратата е PVC - машинно поставено и топло пренесено. Бравата и дръжките са  иноксови, в касата са вградени регулируеми панти, праг и шпионка. 

Интериорните врати на всички апартаменти са производство на полската фирма ERKADO. Касата е регулируема и обхваща целия зид, дръжките са изключително удобни за използване, със  съвременен дизайн. Дървената рамка е покрита с два панела HDF, стабилизиращ панел пчелна пита, покрита с фолио Greko – предварително импрегрирано, отпечатано и допълнително обработено с лак, на база японски грунд с висока плътност без смоли, не съдържа формалдехид и други вредни вещества. Вратите към дневните са остъклени, към детските стаи с малко стъкло и към спалните – плътни.

Тръбните пътища на всички климатици са изградени и местата им определени. Отоплението се осъществява от климатични инсталации за всека отделена стая.

Дограма - профили REHAU, 5 камери, 70 мм, цвят –  златен дъб, стъклопакет 24 мм „четири сезона“, термо мост, обков – SIEGENIA, железен профил - 1,5 мм, дръжки – REHAU. Всички прозорци се отварят двустранно. На всички прозорци са монтирани пластмасови подпрозоречни дъски – цвят златен дъб.

Степен на завършеност: Стените и таваните на всички помещения (антрета, дневни, спални, трапезарии и кухни) са изпълнени с варо-циментова мазилка, шпакловка с алуминиеви ъглови профили и са боядисани с латекс. Подовете в антретата са от гранитогрес, в дневните, спалните и детските стаи е монтиран немски ламинат схдебелина 10 мм. Всички мокри помещения (бани и тоалетни) са с монтирани теракот на пода и фаянс на стените, вентилатор и вътрешно осветително влагоустойчиво тяло.
Стените  и таваните на терасите са  с фасадна мазилка, подът е хидроизолиран,  с гранитогрес и цокъл 0,10 м. Монтирани са осветителни тела и парапети с височина 1,20 м от кота готов под.

В подпокривното пространство са разположени спални, бани и складови помещения на трите мезонетни жилища, свързани с вътрешно стълбище с долното ниво.

Стълбищната клетка е осветена със странично естествено осветление и е затворена посредством самозатварящи се, димоуплътнени, негорими врати с клас на огнеустойчивост EI 60 и достига до всички нива на сградата. Монтиран е парапет с височина 0,90 м. с максимално светло разстояние между отделните елементи - 0,12 м. Стълбището и общите коридори са изпълнени с монолитни гранитни плочи. Стените и таваните – мазилка „Баумит“.

На всички балкони са изградени парапети от алумий и стъкло с височина 1,20 м. Повърхностните води във вътрешния двор са отведени във водосъбирателни шахти, а водосточните тръби са събрани и отведени в дъждовната канализация, изведени извън имота, подробно разработена в проекта по част „В и К”. Към проекта е изготвен подробен трасировъчен чертеж. При отчитане на денивелацията на терена е направена вертикална планировка. С цел привързване на сградата към нивото на терена и прилежащите  улици на всички нива са осигурени условия за достъп.

Разходите за експлоатацията и поддръжката на сградата ще се определят от Общото събрание на сдружението на Етажната собственост.
Галерия